BRO MANSKÖR

Historik av P.J. Andersson (Skrivet 1947) 

Geografiskt är Bro en by i Storviks kommun, i Gästrikland. Körsången har djupa rötter i denna bygd.

Redan på 1800-talet fanns både blandad kör och manskör under ledning av den så varmt musikintresserade handlanden Lars Westin. När denne på grund av hälsoskäl måste draga sig tillbaka, hade många av hans körmedlemmar fått "blodad tand". I slutet av år 1898 bildades Storviks manskör, vars medlemmar till största delen var järnvägsmän.

Vi var fyra bondpojkar från Bro som efter påkallelse av kören hade infunnit oss till repetition. Våra röstlägen voro sådana att vi placerades i var sin stämma och av denna början blev det fortsatt arbete. Kören arbetade flitigt, höllo flera konserter inför fulltalig publik mot inträdesavgifter, icke överstigande 25 öre per person, samt togo initiativet till den senare traditionella vårhälsningen i Storvik den 30 april.

Efter provsjungning för sångargeneralen Gustaf Hultqvist, godkändes kören för deltagande i Norrlands Sångarförbunds sångarfest i Sundsvall och Härnösand midsommaren 1904.

Med anledning av att körledaren Johan Strid blev forflyttad till Bollnäs stodo vi där utan ledare och kören måste lägga ned sin verksamhet. Vi "Brobyggare" – A. J. Engvall, Simon Olsson, A. J. Persson och P. J. Andersson ansågo oss dock icke kunna upphöra med vår sång. Med stöd av nödtorftigt förvärvad notkännedom och orgelspel åtog sig P. J. Andersson ledningen av kvartetten. Vi lyckades över förväntan och voro flitigt engagerade vid offentliga möten, familjehögtider mm. Det var idel glädje för oss, vi spred sångarglädje omkring oss och detta gav anledning till att jämnåriga kamrater så småningom började deltaga i våra repetitioner och efter några år hade antalet sångare blivit sa stort att vi kunde börja uppträda under namnet Bro Manskör.

Det var vid denna tidpunkt betydligt lättare för medlemmarna att offra tid för repetitioner och gemensamma arbeten för kören än under nuvarande tid. Rådande penningknapphet gjorde att landsbygdens ungdom fick försöka att på bästa sätt roa sig själva. Såsom ett exempel därpå kan ju påpekas, att för de körmedlemmar som även deltog i Österberg Stråkkapell voro fyra övningskvällar per vecka ingenting ovanligt.

Första målet för vår strävan var att få deltaga i Norrlands Sångarförbunds sångarfest i Söderhamn 1907. Under tiden därefter har vi deltagit i samtliga av Svenska Sångarförbundet, Norrlands Sångarförbund och Gävleborgs läns Sångarförbund anordnade sångarfester och dessa har i hög grad bidragit till körens fina sammanhållning.

För att stärka körkassan, vilken i och för sig har en stor uppgift att fylla, anordnade vi under tiden till 1920-talet s.k. folkfester, vilka genom medlemmarnas kvällsarbeten förbereddes flera månader i förväg. Det var icke ovanligt att en sådan fest tillförde körkassan ett netto på över 1 000 kr. Därigenom kunde en stor del av resekostnaderna till sångarfesterna betalas av kören.

Under tiden efter 1920 har den s.k. nöjesindustrin samt föreningslivet på ett menligt satt lagt beslag på landsbygdsungdomens såväl tid som pengar. Det blev därför i regel förlustbringande att anordna manskörskonserter.

Vi har istället lagt vårt arbete så att samhällets beslutande myndigheter funnit det vara en bjudande plikt att ekonomiskt städja var verksamhet. Vi medverkar därför numera i de flesta fall gratis vid mera allmänna möten, välgörenhetskonserter m m och har därför under senare år åtnjutit bidrag från Ovansjö kommun, Ovansjö sockens Sparbank och Storviks köping med ett sammanlagt belopp på 300 kr per år.

I och för stärkande av samhörigheten mellan körmedlemmarnas damer, startades 1933 på körens initiativ Syföreningen Nytta och Nöje med uppgift att bedriva hjälpverksamhet. Föreningen åtnjuter körens stöd och medverkar vid offentliga anordningar.  Under sin 10-åriga verksamhet har föreningen till hjälpkommittéerna inom Ovansjö kommun och Storviks köping överlämnat c:a 10 000 kr. att användas för spridande av julglädje bland behövande.

Av de mera framträdande sångarminnena må antecknas de hyllningar som kommo kören till del vid 25- och 30-årsjubileumskonserterna samt den sångarhyllning som kören ägnade D.K.H. kronprinsen och kronprinsessan i den till trängsel fyllda Ovansjö kyrka.

Det bör aven antecknas att kören vid sin 30-årsjubileumskonsert hade glädjen att få emottaga ett av medlemmarnas damer förfärdigat vackert standar av siden. Utöver sitt sedvanliga arbetsprogram förbereder sig kören att på ett värdigt sätt fira sitt 40-årsjubileum. För nit och intresse i sångens tjänst har 12 medlemmar i kören tilldelats Gävleborgs läns Sångarförbunds fortjänsttecken i guld.

Vid 1944 års slut utgjordes kören av 24 aktiva medlemmar.


Bro Manskör 1907 - 2007

Under senare delen av 1800-talet började man sjunga manskörssång även utanför  studenternas led i form av enkelkvartetter och dubbelkvartetter. Redan på 1880-talet hördes manskörssång i Ovansjöbygden. Det var handlanden Lars Westin i Västerberg som var initiativtagare. Han bildade en manskör som var verksam inom Österbergs Missionsförsamling. I den kören ingick vid sekelskiftet även bondsonen Per J Andersson från Bro. Han skullle komma att få en enorm betydelse för  körsången i våra trakter i framtiden.

Omkring sekelskiftet framträdde den första fristående manskören i Ovansjö. Lokeldare Johan Strid bildade Storviks Manskör. I den kören ingick ett flertal järnvägsmän. Storvik var då ett växande järnvägssamhälle. Från Bro by sökte fyra ynglingar inträde och antogs efter avlagda sångprov. De unga männen var Per J Andersson, Anders Persson, Anders Engvall och Simon Olsson.

Storviks Manskörs verksamhet blev kortvarig. Johan Strid som var körens dirigent fick förflyttning till Bollnäs och kören upplöstes 1905. Men de fyra körmedlemmarna från Bro ville fortsätta med manskörssång och bildade Bro manskvartett under ledning av Per J Andersson. Efter hand inbjöds andra sång-intresserade att deltaga och nya medlemmar hörsammade inbjudan och 1907 bildades Bro Manskör. Per J Andersson  blev körens förste ledare och dirigent. De första medlemmarna i kören vid bildandet av 1907 var Anders Persson, Abraham Abrahamsson, Johan Wallström, Per Wallgren, Simon Olsson och Per J Andersson. Redan året därpå anslöt sig flera sångare bl. a. Manne Mohlin till kören. Denna kom att vara kören trogen ända till sin död 1977 då 90 år gammal.

Att Bro Manskör har kunnat fortleva under alla dessa år får nog tillskrivas intresserade körmedlemmar men också hängivna ledare som har varit villiga att satsa mycket tid för körsången. Naturligtvis har kören haft sina vågdalar då antalet sångare har minskat, men i stort sett så har antalet sångare genom åren varit lika stort. Sålunda var antalet medlemmar vid 25-årsjubiléet 34 och  vid 50-års-jubiléet 26. I dag har kören cirka 35 medlemmar.

Dirigent och körledare för Bro Manskör var 1907 – 1960  Per J Andersson, även kallad Stinus-Per eller P J i manskörskretsar. Man kan säga att P J och Bro Manskör var ett oskiljaktigt begrepp. Han var vida känd som en mycket skicklig dirigent och körledare. Hans insatser inom Gävleborgs läns Sångarförbund och  Norrlands Sångarförbund är allmänt omvittnat. Per J Andersson omkom tragiskt vid en trafikolycka i Storvik den 14 juli 1962.

År 1933 startade manskörens damer en syförening vid namn Nytta och Nöje som kom att verka fram till mitten av 40-talet. Körens vackra standar har förfärdigats av dessa damer. Genom auktion av de tillverkade sakerna kunde tusentals kronor skänkas till behövande i Storvik och Ovansjö.

Sven Skoglund, bokhandlare, och numera bosatt i Sandviken var körens dirigent fram till år 1969. Från år 1965 var också Gösta Sundberg dirigent och från 1974  även Bengt-Erik Malmberg. Jubileumsåret 2007 är det Martin Embretsén som dirigerar kören. Denne började sin dirigentkarriär 1986.

När Stinus-Per lämnade ordförandeklubban 1961 övertogs den av Manne Molin.

1965 blev Göran Lundberg ny ordförande i kören och innehade posten fram till  år 1998 då Pär Jonsson valdes till ny ordförande.

Den nuvarande ordföranden Göran Olsson har hållit i klubban sedan 2002.

Bro Manskör är ansluten till Svenska sångarförbundet och Gävleborgs läns sångarförbund. Tidigare var kören även medlem i Norrlands sångarförbund vilket dock nu har upplösts.  Kören har under årens lopp sedan 1909 varit representerad vid samtliga av de nämnda sångarförbundens anordnade sångarfester

Kören har under årens lopp haft ett mycket gott samarbete med övriga körer i distriktet. I slutet av 60-talet hade kören en nedgångsperiod med endast ett trettontal sångare varför man hade sångövningar och konserter tllsammans med Åshammars Manskör. Sålunda dirigerade Mauritz Mellberg den sammanslagna kören under hela året 1969.

Förutom de nämnda resorna till sångarfesterna har körmedlemmarna  på senare tid gjort ett flertal resor tillsammans med körens damer. 1980 företog kören en resa till London. Där gjorde kören ett uppskattat framträdande i Svenska kyrkan.

Åland besöktes  av kören 1999, där vi sjöng i Eckerö kyrka. Året därpå gick resan till Estland. Vi besökte bl a Rakvere och Viru-Jaagupi där vi gjorde framträdanden. Körens 95- årsjubileum firades på Kökar i den åländska skärgården.

Kören gjorde sommaren 2003 tillsammans med Storvik-Hofors Rotaryklubb en musikresa till Vadstena där bl a operan Byrgitta avnjöts. Vid körens senaste resa 2005 var Bispgården målet, där ett framträdande gjordes i Fors kyrka.

Bro manskör har under årens lopp gjort ett stort antal framträdande i kyrkor och andra konsertlokaler. Dessutom har kören varit flitiga gäster på vårdhem och äldreboenden i distriktet. Ända sedan körens tillblivelse har kören sjungit vårsånger den sista april. De senaste 25 åren regelbundet i Åshammar och Bro.. Nämnas bör också att Bro Manskör har framträtt i TV. Närmare bestämt den 25 maj 1975 i samband med ett program som speglade musiklivet i Gästrikland.

År 2004 inträffade en viktig händelse i Bro Manskörs historia. Storviks missionsförsamling ville sälja sitt hus och kören beslöt att köpa det. Anledningen till intresset för huset var att kyrksalen ofta använts vid manskörens konserter och man funnit att den har en förträfflig akustik väl lämpad för körsång. I och med köpet blev följden en förändring av körens verksamhet. Från att tidigare endast haft körsång på programmet får nu körmedlemmarna ägna sig åt ett flertal sysslor som har med skötseln av en fastighet  att göra . För att få intäkter till husets skötsel och drift har kören  bl a anordnat ett antal jazzkonserter. Den lilla salen i huset hyrs också ofta ut till organisationer av olika slag.

Under jubileumsåret kommer kören att ha en konsert tillsammans med Sandvikens Manskör i körens hus Lyran i mars. Till sommaren planeras en resa till Dannmark eller Tyskland. Den 29 september äger den stora jubileumsfesten rum. Förutom dessa arrangemang kommer mera att hända under året för att fira  körens hundraåriga verksamhet i Ovansjö

20070206/GK.