Bro Manskör på körfestival på Bornholm den 21 – 24 maj 2009.

Se film från TV2. Sök Bornholm och 23 maj. Länk

Gör så här: Klicka på länken. Tryck på TV 2 Bornholm. Välj datum. 22, 23 eller 24 maj. Välj 19.30 för varje dag.

Bilder längre ner på sidan.

Torsdagen den 21 maj
Kl 5.50 skulle bussen gå från Preemmacken i Storvik och en stor skara förväntansfulla buss-resenärer hade redan samlats då bussen anlände. Denna gång var det inte vår ordinarie buss-chaufför, Gunnar Hedberg vid ratten. Han skulle operera höften. I stället var det Peter Svensson som skulle köra. Han visade sig under resan ha god hand med både ratt och växellåda.

När alla var ilastade hälsade Lennart Jansson alla välkomna. Förutom de 18 manskörs-sångarna med respektive deltog ett antal intresserade på resan.

I Sickelsta strax söder om Örebro gjorde vi en 45 minuters rast och då bjöd chauffören på  kaffe och klöverlikör, vilket visade sig vara mjölk. I Brunnstorps värdshus som ligger mycket vackert vid Vättern strax norr om Huskvarna intog vi vår lunch. I Bjernum i norra Skåne in-mundigades mjukglass som tydligen var mycket god.

I väntan på färjan i Ystad sjöng kören några sånger utanför bussen. Medan vi sjöng kom en manskör från Porsgrunn i Norge gående sjungandes för fulla halsar. De stannade till och sjöng ytterligare några sånger för oss. Färjan visade sig vara en tämligen ny, stor katamaran som gick med en väldig fart.

När vi kom fram till Hasle stugby där vi skulle bo regnade och åskade det alldeles förfärligt. Men  vi lyckades hitta våra radhuslägenheter trots ovädret. Dessa visade sig vara tämligen nya med modern standard. 21.30 på kvällen åt vi kyckling och ris med god aptit. Efter maten sjöng vi två sånger, ”Madrigal och Ovan Nejden”.

Fredagen den 22 maj
Varje morgon fick de övriga hämta två limpor i vårt radhus som vi fått tidigare. I varje kylskåp fanns korv, skinka, ost, sylt mjölk  m m. Mycket välordnat.

På förmiddagen besökte vi Bornholms konstmuseum som låg mycket vackert vid havet. Själva museet var inte öppet men vi kunde beundra flera vackra skulpturer i parken. Vi åkte sedan till Gudhjem där vi åt lunch på ett sillrökeri och tränade och tog tid på våra sånger som vi skulle framträda med senare.

På väg till Rönne och Musikhuset där vi skulle sjunga märkte vi att vi inte skulle hinna stanna och byta om till vår sångardress så vi bytte om i bussen under full kalabalik. Trots det hade de övriga redan börjat öva på en av våra tre sånger när vi kom fram, varför vi fick klämma in oss efter bästa förmåga. Tillsammans med denna grupp sjöng vi senare i kyrkan ”Det var en lördag afton, Sjömansvisa och Bort allt vad oro gör”. I Musikhuset sjöng Bro Manskör sångerna ”Vår stamfar, Den Gyldene freden och When the stars begin to fall”.

I Sct Nicolai Kirke, som var en stor och mycket vacker kyrka sjöng vår fellesgrupp sångerna som nämnts tidigare och de övriga två grupperna tre sånger var. Konserten avslutades med att alla 19 körerna tillsammnas sjöng ”Nordisk quodlibet och Morgensang”. Mycket mäktigt.

Sedan var det dags för fest. Denna ägde rum i en sportanläggning inte så långt från Rönne, där våra bord stod dukade i en stor handbollshall. Vi åt skivad oxe med bakad potatis med glass till efterrätt. Efter ett tag spelade Amex tremannaband upp till dans. Bro Manskör visade senare framfötterna genom att sjunga ”Älskvärda flicka” för damerna och ”Sångarhyllning”för att honorera festivalens arrangör Jacob Lund. Vid 10.30 tiden åkte vi tillbaka till vårt logi.

Lördagen 23 maj
Efter frukost i våra radhuslägenheter delade vår käre ordförande Göran ut piketröjor som skulle användas senare under dagen. Färden gick sedan till en mycket vacker rundkyrka i närheten av Rö. Tråkigt nog var det begravning i kyrkan så vi kunde inte komma in i den. Men det var en mycket vacker och välskött kyrkogård vid kyrkan som vi imponerades av. I närheten av kyrkan fanns också en affär där man sålde egentillverkade tyger och kläder. En del av damerna föll för några av plaggen.

Hasles hamn var nästa mål för vår sightseeing. Där tittade vi bl a in i ett av de förnämliga fiskrökerierna som finns där. Precis som föregående dag blev det nu ont om tid. Vi hamnade  på ett mindre matställe i Allinge med endast en person som jobbade. Det hela slutade med att vi fick ta med och äta vår toastlunch i bussen.

Framkomna till Hammershus fick vi först vara med om en visning av borgen av en dansk utklädd till en klerk som en sådan såg ut under Medeltiden. Tyvärr var språket danska och jag  och de flesta av oss förstod ingenting. Det var mycket tråkigt då han säkert hade mycket intressant att berätta.

Efter denna obegripliga visning samlades vi för uppsjungning och övning först i vår felles-grupp och sedan i storgrupp. Sedan var det bara att vänta på att vi skulle få konsertera själva med våra bidrag. Vi använde tiden till att öva på våra sånger. Nämnas bör att hela arrangemanget ägde rum utomhus, men det var ingen nackdel då vädret var strålande och platsen var otroligt vacker.

Sedan var det dags för vårt framträdande. Vi sjöng följande sånger:”Sverige, Min stamfar, Vackra flickor, Madrigal och Sveriges flagga”.

Lite senare samlades vi i vår fellesgrupp igen och sjöng ”Det var en lördags afton” och allra sist sjöng alla 19 körerna tillsammans ”Morgensang”.

På kvällen åt vi förstås middag tillsammans. Efter middagen fick vi njuta av förnämlig musikalisk underhållning. Gun Jansson och Monika Zackrisson spelade fiol, Bengt-Erik Malmberg spelade ukelele och blockflöjt och Jonny Halvarsson spelade dragspel. Dessa utgjorde vår orkester. Dessutom sjöng Ale Thorsling och Martin Embretsén till ackopanjemang av Jonny H. Lite senare spelade Bo Persson dragspel och sjöng Taubevisor. Mitt i detta dök grabbarna från Porsgunns Manskör upp och sjöng några sånger ur sin repertoar.

Söndagen 24 maj
Hemfärden gick över det fagra Österlen där äppelträden blommade för fullt. Vi tog en liten fikarast i Brösarp och fortstte sedan mot norr. Precis som under nerresan stannade vi för att äta lunch i Brunnstorp vid Vättern.

Strax innan Lindesberg måste vi byta chaufför eftersom Peter enligt bestämmelserna inte fick köra längre. Den nye chauffören hade åkt ner från Svärdsjö för att ta hand om ratten.

Framme vid Preemmacken i Storvik ställde sig hela bussgänget i ring och sjöng Vår sångarhyllning under Bengt-Erik Malmbergs ledning för vår ordförande Göran Olson och vår dirigent Martin Embretsén. Några åkte sedan hem till sitt i Storvik och några fortsatte med bussen mot Sandviken. Men alla var säkert mycket nöjda med resan

Text. GK

Tidigt på orgonen de 24 maj startade femtontimmarsresan mot Bornholm. Somliga steg på i Storvik.

Foto: Per Nordkvist

På kajen i Ystad startade en körduell mellan Bro Manskör och Porsgrunns Sangforening från Norge. Blisterna som väntade på färjan såg först häpna ut för att sedan le, skratta och applådera.

Foto: Per Nordkvist

Efter fredagens rundtur och framförallt sjungande samlades körerna till Aakirkeby-hallerne för middag.
Bislet-Bækkens (u)Blandede (N)
Bornholmske Musikamatørers Kor (DK)
Bro Manskör (S)
Capella Gotlandica (S
Damekoret Harmony (N)
Kløfta Sangerlag (N
Kolbotnkoret (N)
Lydi’a (N)
Nabokoret (N)
Nylars Koret (DK)
Oslotelefonikerne (N)
Porsgrunns Sangforening (N)
Qvinnokören Lapponica (S)
Det Rytmiske Selskab (DK)
SAS-Koret (DK)
Sct. Nicolai Kantori (DK)
Tingvalla Toner (S)
Aarhuskoret (DK)

Foto: Per Nordkvist

Förutom mat och dryck blev det mycket sång. Flrera körer passade på att sjunga under kvällen. Bro manskör samlade alla damer på dansgolvet framför scenen och sjöng Älskvärda flicka för dem. Körens ålderman fick fatt i en dam och dansade, som traditionen bjuder, med henne. Därefter kallade vi upp festivalgeneralen Jacob Lund, förärade honom Bro Manskörs pins och sjöng korta sångarhyllningen för honom. Flera gånger.

Foto: Per Nordkvist

På lördagen började vi med en rundtur. Om det hade varit Claes Olsson skulle det ha kallats för gubbdagis. Nu var det vackra kläder och mönstrade tyger som lockade.
Därefter bar det av med fart för att hitta ett lunchställe.

Foto: Per Nordkvist

Vi anlände till Hammerhus som är en gammal borg. Guiden som tog emot oss berättade kort om sina kläder. Mycket symboler status. Bl a visade hans röda byxor att han var stadd vid god kassa.

Foto: Lena Nordkvist

Från bussparkeringen upp till borgen var den en inte obetydlig höjdskillnad.

Foto: Lena Nordkvist

Varje kör skulle under 20 minuter underhålla publiken med några sånger. Tre körer sjöng samtidigt på olika ställen i borgen. Vi sjöng i den ruin som en gång varit lagerbyggnad. Varmt och lä på en ö som där det blåser 360 dagar per år. Särskilt denna dag.

Foto: Lena Nordkvist

Efter konserten var det lika långt att gå tillbaka.

Foto: Per Nordkvist

Söndag blev ännu en tidig morgon. Efter frukost kl. 5 bar det av över havet mot Ystad i 70 knyck.

Foto: Per Nordkvist

Så var vi då äntligen hemma.

Foto: Per Nordkvist