1907 – 1929 >>
1930 – 1949 >>
1950 – 1969 >>

1970 – 1989 >>
1990 – 2009 >>
2010 – 2019 >>


På den här sidan berättar vi om vad Bro Manskör ägnat sig åt under året och även något om vad som i övrigt hänt i Lyran.


2011

• Julsånger på äldreboende i Storvik och Torsåker. >>
• Robert Sund samlade nära nittio sångare från gästrikland. >>
• Ensemble Crusell >>
• Vårskriket >>
• Arbetsdag i Lyran >>
• Sista april firade vi i Hofors, Åshammar och Bro >>
• Duke Heitger´s International Hot Jazz Septet >>
• Nationaldagsfirandet >>
• Milans dag den 27 augusti >>
• Kammarmusik o Lyran den 24 oktober. >>
• Sång och musik i advent >>

Detta hände 2010 >>


Sång och musik i advent den 6 december.

För tredje året i rad anordnade Storviks Folket Husförening en sång och musikkväll i Lyrans stora sal. Problematiskt detta år var att den ordinarie programledaren Åke Edvardsson inte kunde närvara på grund av sjukdom. I hans ställe fick körens  förste tenor Lennart  Jansson hoppa in, vilket han gjorde mycket bra.

Förutom Bro Manskör medverkade Bosse Heeds blåsorkester från Sandviken, Syltkören och ungdomar från Storviks kyrkas barnverksamhet. Ingemar Liljebjörn var solist och författaren  Ingvar Persson från Torsåker dikter.

Tillsammans med Bosse Heeds sjöng Bro Manskör ”Ser du stjärnan i det blå, Hymn to freedom, Hej tomtar, Rudolf med röda mulen och Stilla natt”. Utan ackompanjemang av orkestern sjöng kören ”Det är advent, Stilla frid och Midnatt råder”. Martin Embretsén var dirigent vid samtliga sånger.

Konserten avslutades med ”Nu tändas tusen juleljus” där manskören först sjöng en körversion i stämmor och sedan samtliga sjöng sången unisont.

Publiken var synbarligen mycket nöjd med föreställningen. Efter konserten fick de medverk-ande mottaga stående ovationer från åhörarna.

20111206/GK

upp


Saxart ur programbladet.

Årgångsmusik och utsökta läckerbitar.

Stockholm Barock består av fyra rutinerade och idérika barockmusikspecialister som har den sanna spelglädjen i behåll.
SUSANNA LAURIN studerade vid Det Fynske Musikkonservatorium i Odense och tog solistdiplom från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhmn. Susanna turnerar regelbundet som solist med olika ensembler, bland andra blocksflöjtstrion Paradox och medeltidsensemblen Machina.
STEFAN LINDVALL har studerat vid Sweelinckkonservatoriet i Amsterdam, på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Hochschule für Musik und darstellende Kunst i Frankfurt. Han är medlem av Drottningholms Barockensemble, Stockholm Antiqua, Ensemble 1700 och han spelar dessutom i Drottningholms Teaterorkester.
ANDERS MODIGH studerade vid Malmö Musikhögskola och gick även samma skolas barocklinje. Anders arbetar vid Norrlandsoperans Symfoniorkester och även som frilansande kammarmusiker, bland annat med olika barockorkestrar som Drottningholms Barockensemble.
PETER LÖNNERBERG har studerat cembalo för Lars-Ulrik Mortensen i Köpenhamn och spelar regelbundet med Skandinavisk Barocktrio, Cappella Nuova och Tre Kronor. Aktuella CD-inspelningar innehåller musik från svensk stormaktstid med Tre Kronor (Daphne) occh tidig italiensk barockmusik med Kroatiska Barockorkesterns konsertmästare Laura Vadjon.

upp


Milans dag lördagen den 27 augusti 2011.

Det har blivit tradition att Bro Manskör sjunger vid Milans Dag på Kolgården öster om Hofors. Nämnas bör också att Hofors Kolare, en ideell förening som anordnar arrangemanget, har kontakt med en motsvarande förening i Dannmark, vars medlemmar till viss del var tillstädes.
Innan det var sångdags vandrade körmedlemmarna runt och tittade på den nytända kolmilan och en tjärdal i bruk samt åt kolbullar som serverades på platsen.
Därefter var det dags för uppsjungning vilken skedde bakom en byggnad ett stycke från festplatsen. Strax därpå äntrade vi scenen och framförde våra sånger under Mats Grundströms dirigentskap.
Följande sånger sjöng kören vid framträdandet: De svenska färgerna, Gammal bonde, Älskvärda flicka, Morgensang, Vila vid denna källa, Österlensvisan, Låt mig säga älskling (Let me call you sweethart), Skumringen, Kväll och frid, Lilla Karin och Min stamfar.

20110827/GK

upp


Nationaldagsfirandet 2011

Rosenlöfs Tryckerimuseum i Kungsgården

I motsats till året innan, då vi på grund av regn fick sjunga i det Gamla tryckeriet, var denna dag strålande vacker och mycket varm. Mången sångare hade nog velat sjunga  utan kavaj, men såsom tillhörande en gammal anrik kör kände vi vår plikt att vara propert  klädda.

Ordföranden i Rosenlöfs Vänner, Solveig Aho, hälsade alla välkomna och kanske speciellt Anna Jörgensdotter som skulle hålla högtidstalet. Hon berättade också en hel del om verksamheten på tryckerimuséet.

Annas tal handlade till stor del om en vistelse I Barcelona där hon fängslats av folkets öppenhet och hjälpsamhet. Hon menade att vi svenskar hade en hel del att lära av spanjorerna.

Sedan var det Bro Manskörs tur att agera. Kören sjöng nu åtta sånger med Martin Embretsén som dirigent. Körens ordförande Göran Olsson presenterade sångerna. Vi framförde denna gång Kung Liljekonvalj som många av koristerna tycker är svår, men den gick mycket bra.

Efter var det kaffeservering och kören bjöds på kaffe och förnämligt tilltugg.

Följande sånger sjöng kören:
Sveriges flagga, Under rönn och syren, Uti vår hage, Hjärtats saga, Kung Liljekonvalj, I månans skimmer, Norrland och Sverige.

Hembygdsgården

Solen strålade fortfarande från en klarblå då högtidligheterna startade. Ovansjö Hembygds-förenings ordförande Torbjörn Källström hälsade alla välkomna.
Sex damer iförda Ovansjödräkter bar sedan in flaggan till flaggstången som sedan hissades till trumpetspel av Anders Larsson, Kungsgården.

Efter detta var det Bro Manskörs tur att framträda med två sånger, ”Sveriges flagga” och ”Under rönn och syren”.

Även denna gång höll Anna Jörgensdotter högtidstalet, som även nu handlade om vistelsen i Barcelona.

Manskören sjöng sedan sångerna ”Uti vår hage” och ”Sverige”. Medan kören förflyttade sig till flaggstången spelade Matilda Larsson psalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt” på tvärflöjt.

Programmet avslutades sedan med att alla tillsammans sjöng nationalsången till ackompanjemang av Anders Larssons trumpet.

Sedan var det dags för fika till tonerna av Ovansjö spelmän.

Köravslutning i Bro.

Efter framträdandet vid Hembygdsgården var körmedlemmarna med respektive kallade till körårsavslutning på festplatsen i Bro. Antagligen på grund av utmattning av det myckna framträdandet under dagen hade endast ett 25-tal festglada infunnit sig.

Körens eminente superfestfixare Lennart Jansson hade ordnat med kol m m för grillning. Var och en hade med sig egen förtäring, men man bjöds också på kaffe och hembygdsbakelse. För den som inte var nöjd med den egna korven fanns även den berömda Vårskrikekorven att hugga in på.

Under kvällen sjöngs förstås en mängd sånger vilka leddes av Martin Embretsén. Dessutom spelade den musikaliske Bengt-Erik Malmberg en melodi på spelpipa.

2011-06-06/GK


upp


Jazz i månaden maj


Trummorna fick Jeff Hamilton låna av So What. Det fanns inte tid att rigga eget.


Efter en snabb resa från Stockholm och direkt från en spelning på Östersjön anlände bandet, sju coola och fantastiska musiker.
Pianisten Berdt Lhotzky blev så förtjust i publiken, och pianot, att han spelade några låtar solo som extranummer efter pausen.
upp


Förbandet So What

Kaffeserveringen ordnade Bro Manskör

upp


Traditionsenliga vårsånger

Bro Manskör sjunger på valborgsmässoaftonen 2011.

Denna valborgsmässoafton framträdde kören vid tre tillfällen. I år sjöng vi även i Hofors, där kören hade förstärkning av tio sångare ur f d Hagakören.
Dirigent vid samtliga framträdanden var Martin Embretsén och Lennart Jansson presenterade sångerna.

I Hofors var det kyrkoförsamlingen som stod för arrangemanget och sångerna framfördes på trappan framför kyrkan. En hård blåst gjorde notläsningen nägot svår och dirigenten fick lägga en vedklabb på notstället. I pauserna mellan sångerna höll kommuniste Arne Lundin ett vårtal och Rainer Engstrand läste egna dikter.

Senare på kvällen sjöng vi traditionsenligt vid idrottsplatsen i Åshammar. Av någon anledning var åskådarantalet här mindre än det brukar vara. Vårtalare var Bengt Korswing.

Foto: Torsten Hedberg

I Hofors sjöng vi framför kyrkan med symboliska våreldar i upphöjda eldkorgar.
Vårtalet höll Komminister Arne Lundin.

Sjungandet avslutades i Bro och då hade redan mörkret fallit över nejden. När kören skulle framsjunga  ”Glad såsom fågeln” kom vi tyvärr snett i stämmorna och måste börja om. Enligt körens veteraner har detta inte hänt tidigare i Bro. Gerd Troeng boende i Bro höll vårtalet. Väldligt mycket folk hade samlats för att åhöra vår konsert och vårtalet, förmodligen även ditlockade av det pampiga fyrverkeriet som avfyrades efter sången.

Följande sånger sjöng vi under kvällen: Längtan till landet, Glad såsom fågeln, Våren kommer smygande, Hurra, hurra, hurra, O hur härligt majsol ler, Vårkänslor, Nu är den ljuva våren och Sköna Maj.

20110430/G

Foto: Lena Nordkvist

Dagen avslutades i Bro när skymning blev mörker.

Foto: Lena Nordkvist

Vårtalade i Bro gjorde Gerd Troeng.

Foto: Per Nordkvist

Fyrverkeriet i Bro mot den svarta himlen.

upp


Vårskriket i Lyran

Lördagen den 26 mars 2011 var det konsert i Lyran med Åsa Larsson som dirigent.
Förutom Bro Manskör sjöng även Syltkören  och Åsas egen Friskvårdskör. Medverkade gjorde också ett kompband bestående av fem musiker. Lisa Björänge och Clas Larsson var solister.

Konserten var namnsatt till Vårskriket beroende på att vid ett tilfälle publiken och de agerande fick utbrista i ett 10 sekunder långt vårskrik.

Konserten startade med att Bro Manskör sjöng två sånger, Mister Sandman och My Way.
Därefter sjöng Syltkören ett antal sånger ur sin repertoar där även solisterna medverkade.
Totalt var det ungefär 80 sångare i aktion och att dessa sedan fick plats på scenen var helt otroligt. Sångarflocken startade med en medley med ”Down by the riverside” som huvudnummer. Åven Åsa själv deltog i sången med ett gospelintro. Vidare sjöng den samlade kören ”Trilå” och en sång ur Michael Jacksons sångsamling.

Lyran var så gott som fullsatt med publik som syn och hörbarligen var väldigt nöjda med föreställningen. När de dessutom utspisades med chips, läsk, korv, kaffe och smörgås efter konserten var säkert lyckan fullständig.

2011-03-26/GK

upp


Arbetsdag

I februari samlade vi kören i Lyran för att storstäda. Dynor, noter , skåp och alla utrymmen fixades. Stort tack till Folkets Husföreningen som hjälpte oss med arbetet.

Dagen avslutades som brukligt med en enkel fest tillsammans med våra respektive; sång, musik, mat och dryck och trevlig samvaro.

Foto: Gunnar Karlsson i Bro


upp


Ensemble Crusell

19 februari

Katarina Ström-Harg (fortepiano)
Knut Sönstevold (fagott)
Bengt Ny (valthorn)
Stefan Harg (klarinett)

Ensemble Crusell spelade på tidstrogna instrument i Lyran en av vinterna kallaste dagar. Musikerna och deras instrument klarade kylan med den äran. Eftersom Stora salen värms med ett varmluftsystem blev det nästan mer än lovligt svalt i lokalen under konserten. Fläktarna skapar egna ljud som inte riktigt passar till musiken och därför stängde vi av dem för att kunna njuta av de vackra och speciella tonerna.
När temperaturen sjunker, sjunker även stämningen av instrumenten. Stämningen hos publiken sjönk däremot inte.

Flygeln, en svenskbyggd Billbergflygel från 1854, kom från Klaverens Hus i Söderhamn till Lyran på förmiddagen och stämdes före konserten.
Blåsarna spelade på kopior av gamla instrument.

Se artikel i Gävle Dagblad

Foto: Per Nordkvist

upp


Robert Sund gästade Gävleborgs läns sångarförbunds (GLSF) övningsdag traditionsenligt för femtonde gången den 22 januari 2011.

Vi var nära nittio sångare från Gästrikland som samlades på Valhalla i Sandviken!
Fortfarande är dagen lika inspirerande. Roberts förmåga att få oss att släppa loss gör övningarna lätta.
 Vi startade med I furuskogen. Wilhelm Peterson-Bergers mäktiga musik. Inte helt lätt, men till slut lät det bra.
 Fortsättningen blev Så skimrande var aldrig havet, Evert Taubes musik som arrats av en norska vid namn Else Berntsen Aas.
Nyanseringar, betoningar och textens innehåll framfördes till slut glimrande.
 Gryning vid havet av Hugo Alfvén, ett stycke vi sällan sjunger, övades in. "Con bocca chiusa" användes flitigt liksom växlingar mellan stämmorna. Det blev till slut en uppförande som gav mersmak men kräver mycket övning.  
 Sjöfararen vid milan, text Gustaf Fröding och en finländsk tonsättning av Selim Palmgren. Ett stycke som vi nog kommer att sjunga vid kolmilan i Hofors framöver.
 Slutligen avslutade vi i en halvmörk lokal med Så länge skutan kan gå av Evert Taube. Känt och älskat av alla. Orken och inspirationen var det inget fel på. Fantastiskt!
 Vi tackar Sandvikens Manskör för ett gediget program. Landgång och kaffe serverades som vanligt på ett berömligt sätt.
Vi ser fram emot nästa år!

Det bästa sparde jag till sist!
Vi började med GÄVLEBORG FRÅN OVAN. Musik av Robert Sund och text av Christer Åsberg. Kompositionen skrevs till GLSF:s 100-årsjubileum.
Musiken finns redan i våra hjärtan och sjungs med en glädje och styrka som övertrumfar allt annat!

Text: Göran O
Foto: Lennart Jansson

upp


Sång på äldreboenden  i Storvik och Torsåker.

Eftersom programmet var fulltecknat både för Lillvik och Spelmannen innan julhelgen fick Bro Manskör göra en insats söndagen den  9 januari
19 ivriga sångare plus dirigenten Martin Embretsén hade infunnit på Lyran för uppsjungning.
En nyhet för året var att dragspelsvirtuosen Johnny Halvarsson också skulle medverka för att ackompanjera allsång. Alla sångare hade överlevt julhelgen och det framgick mycket tydligt att alla tyckte det var roligt att träffas igen.
Tyvärr hade inte så många av de äldre kommit för att höra vår sång på Lillvik, men vi gjorde  vårt allra bästa för att publiken skulle trivas. Manskörens ordförande Göran Olsson presenterade sångerna och till tonerna av Johnnys dragspel sjöng både publik och kör tre allsånger.
Som extranummer sjöng kören ”Jul, jul strålande jul.

På Spelmannen i Torsåker stod som vanligt ett kaffebord uppställt, där vi lät oss väl smaka.
Körens audiotekniker Lennart Jansson hade  riggat upp körens högtalaranläggning innan vi började sjunga. I vanliga fall är det en bedrövlig akustik i denna lokal, men nu gick sången fram betydligt bättre enligt åhörarna.
Även här sjöngs allsång och dessutom spelade Johnny två stycken på dragspelet. Han hade tänkt sig bara ett, men publiken ville absolut höra ett till. Även här lyckades vi få sjunga ett extranummer, ”Jul, jul strålande jul”.
Följande sånger ingick i dagens repertoar: Hej Tomtar, Rudolf med röda mulen, Nu tändas tusen juleljus, Det är en ros utsprungen, Staffan var en stalledräng, När juldagsmorgon glimmar, Ser du stjärnan  i det blå och Stilla natt.

2011-01-11/GK

upp