1907 – 1929 >>
1930 – 1949 >>
1950 – 1969 >>

1970 – 1989 >>
1990 – 2009 >>
2010 – 2029 >>


2010

• Vi inledde året med julsånger på äldreboende i Storvik och Torsåker. >>
• Från Robert Sund-dagen i Sandviken >>
• Irländsk musik, Storvikskväll >>
• Åsas körröra. Tre körer under ledning av Åsa Larsson >>
• Sista April >>
• Viskväll vid Kolmilan i Hohors >>
• Nationaldagsfirandet: Hembygdsgården >> Rosenlöfs tryckerimuseum >>
• 6 år i Lyran firades med konsert tillsammans med Sandvikens Manskör >>
• The Big Chris Barber Band >>
• Kustbandet >>
• Bro Manskör i Österled. >>
• Storviksnatta >>
• Storvikskväll: Tomtar på loftet.2 >>


Tomtar på loftet i Lyran tisdagen den 7 december.

Storviks Folkets Husförening har under året arrangerat ett flertal Storvikskvällar i Lyran och i tisdags var det dags för ”the grand final” i Lyrans stora sal, som nu var så gott som helt fylld av en förväntansfull publik.

Programmet började med att tomtefar och tomtemor med sina tomtebarn kom in och började julpyssla nedanför scenen. Medan Bosse Heeds orkester spelade Tomtarnas vaktparad marscherade sedan Bro Manskör in i salen.

Sedan var det dags för kvällens programvärdar Åke Edvardsson och Johnny Halvarsson att göra entré och hälsa alla välkomna. Tillsammans spelade de Julvisa i Finnmarken med sång av Åke. Inte nog med att de musicerar fantastiskt fint tillsammans, de får publiken att skratta gott med lustiga upptåg och roliga historier.

Tillsammans med Bosse Heeds orkester sjöng Bro Manskör fyra sånger varav ”Hymn to freedom” var ny för året. Dirigent för kören var Martin Embretsén. Med pianoackompanjemang av Åsa Larsson sjöng kören även ”Stilla frid”.

Syltkören under ledning av Åsa Larsson sjöng tillsammans med Åke Edvardsson ”Julen är här” och sedan ”Happy together”med Simon Vikokel på gitarr.

För att även publiken skulle få utöva välljud sjöng alla tillsammans ”Knalle Juls vals” och ”Nu tändas tusen juleljus”.

Ungdomar, barn och personal från Storviks kyrkas barnverksamhet framförde sedan ett julspel som handlade om Kristi födelse med sång och recitation.

Sedan Johnny Halvarsson visat sin version av årets julklapp, ”surfbrädan” var det så dags för kvällens sista ordinarie musikinslag, ”O helga natt”där Åsa Larsson svarade för solistfram-trädandet med sång och harpospel assisterad av körerna och orkestern.

Som extranummer sjöng körerna tillsammans med orkestern, ”Happy Christmas”. Här var Simon Vikokel solist med sång och gitarrspel.
Tiill de medverkandes stora lycka visade det sig att publiken var synnerligen nöjd med föreställningen. Kvällen avslutades med stående ovationer.

Text: /GK
Bild: Kerstin Karlsson

upp

Tomtarna och programvärdarna Åke Edvardsson och Johnny Halvarsson.

Hustomtarna.

Storviks kyrkas barn- och ungdomskör sjön och framförde ett julspel.

Åsa Larson samlade storbandet, barnkören, Syltkören och Bro Manskör under en och samma taktpinne i extranumret ”Happy Christmas”.


Bro Manskör i den bistra Storviksnatten.

För Bro Manskör är inga temperaturer för låga för ett framförande. -22 grader visade termometern då körmedlemmarna lät sina stämmors välljud översvämma Storviks centrum.
Det var alltså Storviksköpmännens Storviksnatta som hade fört oss ut i vinterkvällen.
På grund av den stränga kylan var publiken tyvärr fåtalig. Endast de verkliga älskarna av körsång var på plats. Följande julsånger sjöngs vid framträdandet:
Hej Tomtar
Rudolf med röda mulen
Staffan var en stalledräng
Nu tändas tusen juleljus
Martin Embretsén dirigerade förtjänstfull och tilläggas bör också att innan konserten hade vi samlats i Lyran för att intrimma våra stämband.

2010-12-03/GK

upp


Bro Manskör i Österled. 

Under onsdagskvällen den 1 december var kören riktigt aktiv. I början av kvällen förbereddes Storvikskvällen den 7 december i Lyran tillsammans med Bosse Heeds orkester. Platsen var Seljansborg i Sandviken.

Sedan bar det iväg till Plangården i centrum. Där hade vår eminente 2:e bas Bosse Persson ordnat om så att vi skulle få konsertera inför några charmanta damer. Rotarys systerförening ”Inner Wheel” hade nämligen julfest och ville höra några julsånger, och vad var då lämpligare än att vi skulle framföra dessa då vi i alla fall befann oss i Sandviken.

Förutom några sånger ur vår julrepertoar sjöng vi även ”Sångarhyllning” för damerna eftersom vi var mycket imponerade av deras ideella arbete.

Det framkom också att Bosse Persson fyllde år just denna dag så kören klämde i med den kända manskörssången ”Gubben är gammal”.

 /GK

upp


Vi bjöds på kaffe med dopp efter vårt framträdande. Vid bordet närmast kameran från vänster Christer Johansson, Martin Embretsén, Lennart Jansson och jubilaren Bosse Persson.


Kustbandet

Återigen fick Lyran jazzfrämmande. Under ledning av Jens "Jesse" Lindgren genomförde Kustbandet en konsert som lämnade föga över att önska.

Du hittar mer på www.kustbandet.se

upp


Chris Barber och hans 11-mannaband besökte Lyran för andra gången på ett år.

Den 8 oktober återkom Chris Barber till Konserthuset Lyran efter ganska precis ett år. Otroligt proffessionella musiker med dynamik och sköna, avmätta rörelser på scenen. Från storbandsjazz till kvartettspel. Allt med samma musikaliska precision och känsla.

Bandet kom närmast från Berwaldhallen i Stockholm och en spelning i Sundsvall. Man kan fråga sig hur Chris Barber själv orkar med detta tempo, fyllda 80 som han är. Makalös vitalitet och inlevelse i både trombonspel och sång.

Text och foto Per Nordkvist

Hela storbandet på scenen.

Chris Barber tog själv över ståbasen i ett nummer.

Publiken i väntan på elva män.

I pausen serverades publiken Festis.

Eftersom undertecknad inte är någon förståsigpåare på jazzmusik tog jag kontakt med Storviks egen Mr Jazz, Ingvar Jungefors, för att få expertsynpunkter på konserten genom att ställa några frågor.
Här kommer mina frågor och Ingvars svar:

- Vilket är ditt helhetsintryck av konserten?
- En mycket bra konsert med ett otroligt samkört band. Ganska naturligt eftersom de gör ung 200 spelningar per år. Anmärkningsvärt ar att bandet hela tiden klarar sig utan noter.
Det enda negativa är Chris Barbers engelska som är mycket svår att förstå sig på.

- Är det några av musikerna som du vill framhålla särskilt?
- Alla i bandet är otroligt skickliga musiker. Om man skulle nämna några är det trombonisterna Chris Barber och Billy Hunt samt Soltan Zagi på klarinett.

- Själv tycker jag av nostalgiska skäl att Petite Fleur var höjdpunkten. Vilken är din åsikt?
- Någon av Ellingtonlåtarna t ex ”My solitude”var nog nummer ett för mig. Man kan gå in på Chris Barbers hemsida och lyssna på låtarna.

- Bandet spelade på Lyran även förra året. Var årets konsert bättre?
- Precis lika bra

- Vad anser du om bandets sammansättning?
- Bandet har inget piano. I stället har man banjo som takthållare. Det fungerar alldeles utmärkt.

- Gefle Dagblads jazzexpert Göran Olsson skrev i sitt reportage att konserten var mycket bra sammansatt. Häller du med honom om detta?
- Fullständigt. Till ex så kommer Miles Davis låten ”Old Blues” in på helt rätt ställe.

 - Förra året var Lyran fullsatt, men så var det inte i år. Vad tror du att det kan bero på?
- Det var många musikevenemang i grannskapet denna helg. Kanske var det för tidigt att ha en ny konsert. Men Chris fyller 81 år nästa år så man vet aldrig när han lägger trombonen på hyllan.

20101008/GK

upp

Foto: Gunnar Karlsson

Storviks egen Mr Jazz, Ingvar Jungefors, till höger.

Foto: Gunnar Karlsson
Foto: Gunnar Karlsson

6 år i Lyran

Manskörssång i Lyran den 18 september 2010.

För tredje året i rad var det manskörssång i Lyran i september med Bro Manskör och Sandvikens Manskör.

Föreställningen började med att Bro Manskörs ordförande Göran Olsson höll ett kort välkomstanförande varpå de båda körerna gemensamt sjöng fyra sånger. Linda Lund och Martin Embretsén turades om att dirigera.

Därefter sjöng Bro Manskör sju sånger: Sangerhilsen, Gammal bonde, Gubben är gammal, Bacchi härolder, Maj på Malö, Lilla Karin och avslutade med Låt mig säga älskling. Martin Embretsén dirigerade och Göran Olsson presenterade sångerna.

Efter pausen då publiken bjöds på förfriskningar var det Sandvikens Manskörs tur att sjunga. Repertoaren inleddes med Kung Liljekonvalje som trots att den anses vara en mycket svår sång att sjunga lät mycket bra. Vackra sky var en annan sång som gjorde ett gott intryck. Linda Lund dirigerade kören och ordförande Lennart Palm presenterade sångerna med en torr humor som gick hem hos publiken.

Konserten avslutades sedan gemensamt med tre sånger varav den sista var Norrland, alla norrländska manskörers paradnummer. På grund av den 50-taliga publikens våldsamma ovationer sjöngs även ett extranummer, Ein König ist der Wein. Tilläggas kan att sångerna i konserten sjöngs på sex olika språk, däribland svenska.

Helt traditionsenligt var det sedan fest för sångarna med fruar. Denna inleddes med mingel och drink i de djupa källarvalven i det f d missionshuset. I lilla salen var det sedan ordnat för buffé som inhandlats från ett cateringföretag. Festdeltagarna lät sig väl smaka och underhölls väl av en mängd förmågor. Sålunda ledde Krister Johansson allsång, Mats Rystedt hade en visselkonsert och Per-Olof Lööw spelade på läpp och kind och härmade Anders Gernandt. Kjell Sätterström spelade munspel tillsammans med Stig Hammarberg. Dessutom sjöng sångare ur körerna ett flertal sånger ur manskörsrepertoaren. Allt detta bidrog till en mycket hög stämning vid borden och det allmänna omdömet efteråt var att festen varit mycket lyckad.

20100919GK

upp



Nationaldagsfirande vid Hembygdsgården

Regnet strilade forfarande ner från en gråmulen himmel då nationaldagsfirandet tog sin början.
Ovansjö spelmän hade på grund av regnandet fått ett tak över sina huvuden och instrument

Hembygdföreningens nye ordförande Torbjörn Källström hälsade medverkande och publik välkomna. På grund av det miserabla vädret hade endast ett femtiotal tappra ställt upp.

Sex damer iförda i Ovansjödräkter bar in flaggan till flaggstången som sedan hissades till trumpetspel av Johan Larsson, Kungsgården. Dennes dotter Matilda spelade sedan psalmen ”Jag lyfter ögat mot himmelen…” på tvärflöjt.

Efter detta var det Bro Manskörs tur att framträda med ”Sveriges Flagga” och ”Ovansjölåt”

Högtidstalet hölls denna dag av kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson, där han berörde en hel del olika ämnen med anknytning till nationaldagsfirandet.

Manskören lät sig icke förskräckas av regnet utan sjöng ytterligare två sånger ur repertoaren nämligen ”Flamma stolt” och ”I månans skimmer”.

Efter programmet bjöds alla medverkande på kaffe i Jönsesgården där spelmännen fortsatte att musicera.

20100606/GK

upp


Nationaldagsfirande på Rosenlöfs i Kungsgården.

När vi sångare anlände till Rosenlöfs hade ett strilande regn börjat falla. Trots detta hölls en kortare uppsjungning under de granar där vi brukar sjunga upp. På grund av att vädrets makter inte stod arrangörerna bi, hölls nu firandet inomhus i själva tryckerimuseet bland alla tryckpressarna.

Ordföranden i föreningen Rosenlöfs Vänner, Solveig Aho, hälsade alla välkomna, speciellt kyrkoherde emeritus Carl-Adolf Murray som höll dagens tal. Detta handlade mycket om minnen från firandet av Flaggans dag innan vi fick en Nationaldag.

Sedan scenen röjts för att få plats för en manskör sjöng vi nu sex sånger under Martin Embretséns ledning. Bro Manskör var under dagen förstärkt av fem körsångare från Hagakören i Hofors. Ordförande Göran Olsson presenterade sångerna för publiken.

Samma repertoar som vid Hembygdsgården.

20100606/GK

upp


Viskväll med Hofors Kolare den 4 juni

Kvällen började med uppsjungning i Lyran under Martin Embretséns ledning. Därefter förflyttade vi oss billedes till Kolgår´n i Hofors. Där var redan kolbulletillagningen i full gång och flera sångare ilade snabbt fram till utspisningsplatsen. Eftersom kolarna förväntade sig skönsång av kören var det gratis kolbulle.
Det var en mycket vacker kväll och den nedgående solen strilade genom björkstammarna på de uppträdande musikerna och sångarna.

Programmet startade med att Stig Gustafsson spelade näverlur. Sedan äntrade Inge Carlén och Janne Andersson scenen med gitarr respektive dragspel och spelade verkligt medryckande.

Det strävsamma paret Åke Edvardsson och Johnny Halvarsson visade sedan att de är eminenta tolkare av Dan Anderssons musik.

Under Mats Grundströms ledning var det så dags för Bro Manskör och Hagakören att låta sina stämmor ljuda över nejden.

upp


Följande sånger sjöng kören under kvällen:
Nu är den ljuva våren-
Österlensvisa
Till Österland vill jag fara
Älskvärda flicka
Över nejden
Låt mig säga älskning
Nocturne
Vila vid denna källa
Gammal bonde
Kväll och frid
Min stamfar


Mats Grundström berättade att en av sångerna som sjöngs, ”Gammal bonde”, skriven av Gustaf Ullman är tonsatt av Hoforssonen Rune Wahlberg.

Programmet avslutades med allsång till musik av Torsåkers spelmanslag.

20100604/GK


Valborgsmässosång 2010

Strupuppvärmningen inför kvällens båda framträdanden ägde rum i Lyran. Eftersom vår ordinarie dirigent Martin Embretsén var ute på andra sånguppdrag skötte 2:e bas Lars Wikblom denna på ett mycket förtjänstfullt sätt.

I Åshammar hängde regnet i luften men höll sig kvar bland molnen under hela framträdandet. Innan sången bjöd Åshammars Idrottsförening som står för arrangemanget på fika. Denna gång hade vi fått förstärkning av sångare från Hagakören i Hofors.
I pausen mellan våra sånger höll Aage Hansen ett tal till våren. Antalet åhörare var inte så stort men de som haft förstånd att komma verkade uppskatta vårt framträdande. Dirigent var Martin Embretsén som nu var på plats. Lennart Jansson presenterade sångerna.

Erik Troeng höll vårtalet i Bro.

Foto Kerstin Karlsson

Efter Åshammar kom vi till Bro.

Foto Kerstin Karlsson

I Bro hade betydligt fler åhörare samlats i kvällsskymningen. Nytt för året var uppsatta gradänger på på vår sedvanliga plats. Detta hade ordnats av Spruthusets vänner som svarar för arrangemanget.
Sången i Bro ljöd om möjligt ännu mäktigare än i Åshammar och publiken applåderade livligt. Här var det den prisbelönte läraren Erik Troeng som höll vårtalet. Liksom i Åshammar sjöng kören tillsammans med åhörarna Sveriges nationalsång i samband med vårtalet.
Efter vårt framträdande uppsköts ett otroligt pampigt fyrverkeri.

Vi sjöng följande sånger under kvällen:
Längtan till landet (Vintern rasat ut…)
Vårsång (Glad såsom fågeln…)
Våren kommer smygande
Majsång (O, hur härligt majsol ler…)
Vårtal
Vårsång (Hurra, hurra, hurra…)
Skumringen (Ro tyst i aftenstille…)
Majsång (Sköna maj välkommen…)

20100430GK

upp


Körröra 27 mars 2010

Under slutet av höstterminen och under våren har Åsa Larsson numera bosatt i Bro arbetat med tre olika körer. Förutom med Bro Manskör har hon jobbat med Syltkören i Ovansjö och en friskvårdskör för kommunanställda i Sandviken. Syltkören har fått sitt namn efter Sylt-bäcken där en svensk bondehär syltade ner danskar under 1400-talet.

Den 27 mars fyllde Åsa 27 år och var det då inte lämpligt att ordna en konsert i Lyran den dagen med dessa tre körer. Förutom körerna medverkade också ett kompband med gitarr, keybord, trumset och bas.

Konserten startade med att alla tre körerna gemensamt sjöng den afrikanska sången Cum´ba ya både på swahili och engelska.

Foto: Kerstin Karlsson

Bro Manskör

Foto: Kerstin Karlsson

Därefter framförde Bro Manskör tre sånger på engelska där ”My way” rönte det största bifallet.

Åsa sjöng sedan själv ”Allmighty God” varpå Syltkören sjöng fem sånger, samtliga på engelska. Vid flera av sångerna fungerade körmedlemmar som solister vilket tydligen uppskattades av publiken. Tillsammans med Åsa som solist sjöng därpå friskvårdskören ”Mercy”.

Sedan var det dags för alla tre körer och band att ta scenen i besittning, där höjdpunkten utan tvekan var ”Bridge over troubled water”där Åsa själv sjöng solopartierna.

Eftersom publiken inte upphörde att jubla efter det ordinarie programmet framförde alla tre körerna och bandet ”Hamba nahti”, vilken avlutades med sirlig dans bland publiken.

Kompbandet

Foto: Lena Nordkvist

Syltkören

Foto: Lena Nordkvist

Sandvikens friskvårdskör

Foto: Lena Nordkvist

Foto: Lena Nordkvist

Under konserten uppvaktades Åsa med presenter och blommor från tre tacksamma körer och Bro Manskör sjöng också ”Sångarhyllning” för henne.

Som konferencier under kvällen fungerade 1:e tenoren i Bro Manskör Lennart Jansson. Han hade dessutom utfört ett enormt arbete med att förbereda kvällen.

Foto: Lena Nordkvist
Foto: Lena Nordkvist

upp

Foto: Lena Nordkvist

Efter konserten blev det middag för konsertdeltagarna med respektive. Cateringmat från Granliden avnjöts och det sjöngs och musicerades i stora mängder. Musiker från Sandvikens spelmanslag bidrog till att förhöja stämningen.

Körens nestor Gösta Andersson bjöd upp Åsa till dans när vi sjöng "Älskvärda flicka".
20100401/GK


Den 9 mars var det Storvikskväll arrangerad av Folkets Husföreningen

Årets första Storvikskväll bjöd på irländsk musik med bandet Shamrock.
Lilla salen var fullsatt och stämningen hög.
Musikerna var i högform och tempot högt.

Bilden: (från vänster) Ralf Eriksson, gitarr och sång. Pekka Takula, dragspel och sång. Juha Syri, mandolin och sång. Christian Eriksson, trummor. Mikael Nykäsenoja, fiol och sång. Göran Hed, flöjt och saxofon.

upp


Foto Per Nordkvist

Robert Sund i Sandviken

Sandvikens manskör inbjöd den 23 januari till traditionsenlig sångardag för manskörer. För fjortonde året i följd ledde Orphei Drängars tidigare dirigent Robert Sund en körövning i Sandviken med ett sjuttiotal körsångare från hela Gästrikland.

Fotograf: Nils Nordling
Fotograf: Nils Nordling
www.robertsund.se

Denna gång övades på sånger som ska sjungas då Gävleborgs Läns Sångarförbund firar 100-årsjubileum i Göranson Arena i början av juni i år. Bland annat sjöngs ”Gävleborg från ovan” som skrivits och tonsatts för detta tillfälle. Texten har skrivits av Uppsalaprofessorn Christer Åsberg och musiken och arrangemanget av Robert Sund.

Mannen bakom körövningen och det blivande jubiléet är Sandvikens Manskörs ordförande Per Olof Lund, på bilden strax till vänster och bortom Robert Sund.

Dagen avslutades med herrmiddag; en matbit, dryck och passande bordsvisor.

upp

Foto Gunnar Karlsson

Sång på Lillvik i Storvik och Spelmannen i Torsåker den 9 januari 2010.

Foto: Gunnar Karlsson

Helt enligt traditionen sjöng Bro Manskör julsånger  på dessa äldreboenden. Denna gång efter julhelgen.

Samlingen skedde i Lyran där vi värmde upp oss under ledning av vår dirigent Martin Embretsén (bilden till vänster) genom att sjunga igenom det kommande programmet.

upp

Sedan bar det av till Lillvik där vi sjöng åtta julsånger samt även ”När det lider mot jul” som extranummer.

I en paus i programmet höll körens ordförande Göran Olsson ett kort tal.

På Spelmannnen i Torsåker bjöds vi först på kaffe med dopp, vilket var ordnat av en av körens damer, Birgitta Wikblom. Trots att hon nu är pensionär från äldreboendet hade hon fixat detta.

Som tack för denna insats sjöng kören ”Älskvarda flicka” för henne, medan körens nestor, Gösta Andersson, (till höger på högra bilden) förde henne säkert i dansens virvlar.

Som extranummer framförde kören även denna sång vid den efterföljande konserten. Detta på grund av att publiken till största delen bestod av damer.

Följande sånger sjöngs vid bägge tillfällena:

Foto: Gunnar Karlsson

Hej tomtar, Jul, jul strålande jul, Staffan var en stalledräng, Nu tändas tusen juleljus, Ser du stjärnan i det blå, När juldagsmorgon glimmar, Rudolf med röda mulen och Stilla natt.

2010-01-12 /GK